Napszemüvegek - Visus Optika

A napsugárzás egy bizonyos része, az UV-sugarak nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatják. A szemet érő túlzott napsugárzás az időskori szembetegségek kialakulásának fontos kockázati tényezője. A színlátás vagy az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, a szemkörnyéki bőr korai elöregedése, sőt a bőr vagy a szem belsejének daganata is kialakulhat, amennyiben túl sok napfény éri a szemet.

Ezért viseljünk jó minőségű napszemüveget!

A megfelelő napszemüveg (amit a tökéletes UV-szűrés és az arc vonalához simuló, teljes védelmet nyújtó fazon jellemez), védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen, a levegőben lebegő por, piszok szemcsék és allergiát okozó részecskék ellen is. Vízparton fokozottan érvényesül a károsító hatás, és még akkor is viselni kell a napszemüveget, amikor éppen nincs direkt napfény, tehát borús az idő.

A napszemüveg nem divathóbort. Fontos, mert megvédi a szemet a nap ultraibolya sugárzásától. A leégés a bőr korai elöregedéséhez vezethet, ám a szem ugyanúgy károsodhat. A nagy mennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Gyermekek és fiatalok különösen veszélyeztetettek, ezért szüleiknek ügyelni kell arra, hogy viseljenek napszemüveget főleg azokon a helyeken, ahol erős az UV sugárzás; például a strandon, vízben, sőt, havas tájon, mivel ott fokozott veszélyt jelent.

Minden megvásárolható napszemüvegnek meg kell felelnie az ország szabványának, mely meghatározza, hogy mennyi UV fényt kell a szemüvegnek felfognia.Az egyszerűbb napszemüvegek a 380 nm alatti sugarakat, a jobb minőségű napszemüvegek (ezeket "UV 400" jelzéssel látják el) 400 nm alatt minden sugárzást kiszűrnek.

Vannak speciális, polarizát lencsés napszemüvegek is. Ezeknek egyedi tulajdonsága, hogy semlegesítik a vizes úttestről, vízfelszínről és hóról visszaverődő csillogást. A ragyogás megszüntetésével a látás kontrasztosabb, így vezetésnél a vizes úttest csillogása megszűnik, a vízparti napsütésben még a halakat is láthatja a víz alatt.

Üzleteinkben több száz napszemüveg közül választhatnak, melyek megfelelő védelmet nyújtanak a szemünk számára.